Salzburgerlandrl elmondhatjuk, hogy igazi brings mekka, ahol nagyon komolyan veszik a kerkprosok kiszolglst, szmtalan nemzetkzileg is magas sznvonal verseny, maraton s bringapark vr minket. A rgi nvs kerkpros tvonalhlzatn s traijein kvl a kerkpros hotelek s szolgltatk gazdag vlasztka is vonzza a clkznsget. sszesen 21 bringabart szlloda rendezkedett be elssorban a hegyibringsok fogadsra, de Fuschl am See-ben, ahol mi laktunk, a 4 csillagos Hotel Mohrenwirt pldul egy kifejezetten orszgtisoknak s triatlonosoknak szl hotel, ahol a kerkprklcsnzsi knlat is ennek megfelelen karbon koskormnyos darabokbl tevdik ssze. Van itt olyan specilis lehetsgek is, mint a privt triatlon edz, aki a szlls sajt 25 m-es medencjben videelemzssel mri le, hogy mennyire jl sszerakott a mozgsunk “gyorsban”.

 

Diavettshez kattints a kpre

 

A Budapesttl 4.5 rnyira, vgig autplyn megkzelthet terep nem knny, de a sportos orszgtisokon s montisokon kvl egyre tbben vgnak neki ebike-al is itt tekerni, hogy a magas dombokrl gynyrkdhessenek a tjban s a krnyken lv szmtalan, kristlytiszta vz tavacska fellnzeti ltkpben. A maraton sorn legalbb fl tucat ilyen mellett s krl eltekertnk, mr ez nmagban nagy lmny volt, hogy ne csak a mellettnk magasod sziklafalakat lthattuk egsz ton. Lehetne rendezni itt egy “tvzszszsgversenyt” is! Ez egy 365 napos tartomny, ami azt jelenti, hogy nincs vge sosem a szezonnak. A bringsok s egyb extrm sportolk uraljk tavasztl szig (pldul most htvgn volt a siklernys vilgkupa Thalgau-ban), majd a rossz id bekszntvel a sels veszi t az uralmat.

 

A vizek szerelmeseinek is durvn szles a vlasztk. Tizenegy tavon lehet szrfzni, kiteolni s vitorlzni, de npszer ott is a SUP, ezt a hotelben lakknt ingyenesen kiprblhattuk, de elre foglalni kellett! A sebes sodrs salzburgi folyk remek lehetsget knlnak a raftinghoz s vadvzi evezshez, a szurdokok pedig kanyontrkhoz.

 

Megrkezsnk utn, nem kerkpros programmal kezddtt a htvge, hanem canyoningozni vittek el minket. Vastag neoprn ruhba ltztnk, buksisakot hztunk s egy nehezen kop anyagbl egy szoknya szer alst a nadrgunk fl (ami azrt kellett, hogy a hasadkokban fenken csszhassunk le a vzbe, mint egy csszdn). A hegyi patakok vlyta mly vlgyekben, sziklkon trzni nem teljesen veszlytelen dolog, gy az els alkalmaknl mindenkppen ajnlott szakkpzett travezetvel menni (amibl meglehetsen sok van a rgiban s ltalban erre szakosodott hoteleknl talljuk meg ket).

 

Diavettshez kattints a kpre

 

A canyoning sorn tudni kell egyenslyozni a csszs kveken, sziklrl ereszkedni, ktlen mszni s ugrani. Igen, a canyoning leglvezetesebb rsze a sziklkrl a patakba val beugrs, mi a kt rs tra sorn mr 9.5 mteres magassgbl is ugrottunk. Ha eltte megkrdeztek volna, hogy egy uszodban le merek e ugrani ilyen magasrl, biztosan nemet mondok, de a gynyr kanyon hangulata magval ragadott s gyermeki rmmel ugrltunk a 14 fokos vzbe. A felszerels beszerzse nem drga s nem foglal nagy helyet az autban, n azonnal beleszerettem a kanyonozsba s a kvetkez tjaim sorn mindig ott lesz az ehhez szksges felszerels a csomagtartban. Ausztriban egybknt 100 fltti a trzsra kijellt kanyonok szma!

 

Diavettshez kattints a kpre

 

s akkor trjnk r a maratonra. Szombaton, egy VIP tra keretein bell egytt kerkprozhattunk Merckx rral (aki nem volt tl nagy formban, mert jv hten cspmttje lesz), de azrt gy sem mlt el nla a profiktl megszokott lbforgs. Rajta kvl az 1997-es orszgti vilgbajnok, Tour s Vuelta szakaszgyztes, Laurent Brochard is a vendgek kztt volt, gy igazn nagy nevekkel tekerhettk vgig a 39 km-es “bemelegt” trt s kszlt nhny kzs kp is az emlktrba.

Szombat dlutn a rajtcsomagok tvtele kvetkezett. A brings partner, a szintn a rgiban szkel KTM volt, gy egy tlk rkez zskban vehettk t a dolgokat.

 

Diavettshez kattints a kpre

 

Volt a csomagban egy miniszerszm, fl literes almafrccs, 4-5 termkminta (zsel, frds, magnzium tabletta, stb.) s nhny kedvezmnyes kupont tartalmaz brossra egyes szllodk kedvezmnyes ajnlataival, meg a chip s egy inf brossra a maratonrl. Pl, vagy ms Eddy Merckx maratonos emlktrgy nem volt, szerintem ezt sokan hinyoltk.

 

Hrom tv kzl vlaszthattunk: 169 km s 2609 m szint, 106 km s 1593 m szint s 63 km s 908 m szint. A leghosszabb tv sorn az tvonal a rgi mind a 11 gynyr tavt rintette. A nevezsnl meg kellett adni, hogy melyik blokkbl szeretnnk rajtolni, itt is hrom opci volt: A blokk – “Meg akarom nyerni a versenyt”, B blokk – “Az els harmadban szeretnk vgezni”, C blokk – “Nem szmt az eredmny”. A B s a C blokk rsztvevi relisan eltalltk a helyket, de az A blokkban volt vagy 100-150 ember, aki nagyon benzte 🙂

 

Diavettshez kattints a kpre

 

A blokkok 10 perces idklnbsgekkel rajtoltak egymstl s minden tv egytt indult az adott blokkban. A hossztv mr kb. 15 km utn sztvlt a msik ketttl gy gyorsan kialakultak az egyes csoportok. A tj tnyleg festien szp volt, 24 fok napstsben ezek a trkizkk tavak szinte vilgtanak s a krnyezet is szemsrten zld.

 

VIDE:

 

 

A szintekkel kapcsolatban gy kszljnk, hogy amikor szint jn, akkor az meredeket jelent. Szinte minden mszsnl ki volt rakva a 10 vagy annl meredekebb rszt jelent tbla. Nem tl hossz, de annl combosabb emelkedkbl volt nagyon sok. Az tvonal nincs tljellve, tra pldul egyltaln nem festenek (csak tblznak a keresztezdsekben), de a htralv km pldul sehol nem volt kirakva. Frisst llomsoknl meg kell llni, ha szksgnk van valamire, menet kzben nem adnak fel semmit. Az llomsok knlata pazar, ezt nem is akarom tlrszletezni, az 50-80 eurs (nevezsi idponttl fggen) nevezsi djba nyilvn sokminden belefr.

 

Diavettshez kattints a kpre

 

Ami nagyon ms volt, mint pldul itthon a Tour de Zalakaroson, az az tvonalbiztosts. A bolyok eltt nincsenek felvezet autk, sem motorosok. A krforgalmakban vannak segtk, akik blokkoljk a forgalmat s a stop tbls keresztezdseknl is akadnak rendrk. De polgrr szinte nincs, a kis forgalm hegyi s mezgazdasgi egy svos utakon pedig sokszor jttek szembe autk. Sokkal inkbb abba az irnyba toljk el a rendezvnyt, hogy tnyleg nem azrt vagy ott, hogy a szembe svban bringzz a 120. helyen, hanem tarts be a KRESZ szablyokat s ne kockztass.

 

sszessgben a plya llegzetellltan szp volt, az utak nagyon j minsgek, kty nem volt. Amibl n kicsit kevesebbett vlasztottam volna az tvonalba, azok a futak, sokszor mentnk ilyenen. Iszony komoly thlzata van a rginak, szerintem lehetett volna tbbszr mennnk kisebb utakon, elkerlve gy a vasrnapi ers autforgalmat. Aki komolyan akar versenyezni ezen a maratonon, az szmoljon vele, hogy az utols 8 km-ben mg van kt hosszabb mszs, gy rdemes ide egy kis ert s sok vizet sprolni.

 

Diavettshez kattints a kpre

 

A clban tszta parti vrta a megfradt sportolkat s mg egy nagy frisst lloms. Itt nagyon tetszett, hogy az Ausztriban jl ismert Resch & Frisch pksg ksztett speck termkeket a maratonozknak, mint pldul az aszaltgymlcskkel tlttt tejes kirls zsemle. Red Bull is volt tonnaszmra, ennek oka, hogy az energiaitalos cg kzpontja itt van a clterlettl kt percre.

 

A befut utn mg visszamehettnk (nem azrt mert jsgrk voltunk, hanem ez minden szllvendgnek adott) a Mohrenwirt wellness rszlegbe lezuhanyozni vagy szaunzni. A csomagokat is a szllson lehetett hagyni a reggeli kicsekkols utn a visszarkezsig. De aki szeretne ennl egy kicsit naturlisabb lmnyt, az csobbanhat a befutk utn a hs tavakban is egyet!

 

Ami nekem nagyon tetszett, hogy a mezny bringzsi sznvonala magas volt, nem lttam bukst, sem felesleges manvereket s fkezseket, lmny volt a B blokk elejvel vgigbringzni a 106 km-t. Ezen kvl a rgis szereplk s vllakozk hozzllsa a maratonhoz szuper, itt tnyleg maguknak rzik azt, a helyi poststl a fagyisig mindenki rlt neki, hogy ez a nhny ezer brings erre a htvgre Salzburgerland rgit vlasztotta.

 

Diavettshez kattints a kpre

 

Az ilyen utak sorn mindig megersdik bennem az a tny, hogy nem is rdemes ezt mshogy csinlni, egy maratonra igenis r kell sznni egy htvgt. Egyrszt, mert a flpanziban pntektl szpen feltltjk magunkat a vasrnapi megmrettetsre, msrszt pedig az adott rgit csak gy tudjuk normlisan megismerni s felfedezni. Mert hiba volt nagy lmny a vasrnapi verets, a pnteki canyoning s a szombati SUP s hegyi sta nlkl ez a htvge csak fele ekkora lmny lett volna!

 

Tovbbi informcik az albbi linkeken rhetek el az esemnyrl s a rgirl:
www.eddy-merckx-classic.com
www.salzburgerland.com/hu/kerekparral-mountainbike-kal/

Vlemny rsra csak a regisztrlt felhasznlknak van lehetsgk. Amennyiben hozz szeretne szlni a cikkhez, krjk regisztrljon, s jelentkezzen be.

Source

- Advertisement -
Boatsetter
Previous articleThese great cycling routes show the wide range of beauty in Texas
Next articleLewis Hamilton reveals the one thing he loves most about F1 | F1 | Sport